y ludzi? Oczywiście kawa! Kawa jest naszym nieodłącznym towarzyszem każdego dnia. Ekspresy do kawy przestały być już tak bardzo drogie, dlatego coraz częściej możemy spotkać je w polskich domach.
Zazwyczaj poranki zaczynamy podobnie- wyburzamy się z pieleszy, maszerujemy do łazienki po drodze włączając ekspres do kawy. Pyszna kawka pobudza nas do życia i wprawia w cudowny nastrój. Oczywiście najlepiej byłoby, aby była to kawa włoska, ale każdy inny rodzaj też jest cudowny.
Jeśli spieszy nam się w drogę, możemy nasz ukochany ciemny napój szybko przelać w kubek termiczny i zabrać ze sobą. W ten sposób kawa towarzyszyć nam będzie w każdym miejscu- w tramwaju czy w samochodzie, wspinając się po górach czy leżąc na kocu na plaży. Okazuje się, że z niektórymi ludźmi kawa naprawdę zwiedza cały świat. Bo dlaczego rezygnować ze swojego ukochanego napoju w Azji, w Australii czy w Afryce?
Inwestując w ekspres warto także postawić
Większość z nas rozpoczyna dzień od kawy. Zazwyczaj pijemy kawę sypaną lub rozpuszczalną z dodatkiem cukry i mleka. Kawa nie tylko sprawia, że szybciej się obudzimy i pobudzimy do działania, ale także świetnie smakuje. Kawa włoska będzie dobrym wyborem dla osób, które delektują się jej smakiem. Jeżeli chodzi o sposoby zaparzania kawy to każdy musi znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie. Jeżeli spieszymy się rano do pracy to najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie filiżanki kawy sypanej. Taką kawę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą), dodajemy nieco mleka, cukru i gotową można pić. Jeżeli natomiast nie śpieszymy się i lubimy delektować się smakiem i zapachem kawy to warto zainwestować w ekspres do kawy. Ekspresy do kawy sprawią, że od nowa pokocha się smak kawy. Inwestując w ekspres warto także postawić na dobrą jakościowo kawę. Najlepiej zdecydować się na mieszankę arabiki i robusty. Arabika dodaje łagodności i aromatu. Z kolei robusta ma nieco więcej kofeiny i bardziej wyrazisty smak. Natomiast warto wypróbować kilka smaków i rodzajów kawy i wybrać najlepszą dla siebie. Istnieją także kawy smakowe, np. czekoladowe.
Oprócz tradycyjnej kawy czarnej lub białej
Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.
Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.
Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.
Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.